Parteneri
Real Life SRL

Activitatile asociației noastre in anul 2017

Activitatile asociației in anul 2017

1. Proiect: www.medicinascolaramures.ro - "COPILARIA ESTE INIMA TUTUROR VARSTELOR"  - intretinerea si actualizarea sitului asociatiei

2. Promovarea Asociatiei de Medicina Scolara Mures (site, pagina de facebook, prezenta in media)

3. Campania: "2 % pentru copilul tau" - atragerea de fonduri prin redirecționarea a 2% din impozitul pe venit aferent anului 2016

4. Reacreditarea Asociatiei de Medicina Scolara Mures ca furnizor de EMC de catre Colegiul Medicilor din Romania pentru anul 2017

Revista de  Medicina Scolara si Universitara

   

6. "AI GRIJA DE SANATATEA TA -  FII RESPONSABIL" 

         - inițiat în anul 2014 la Liceul Tehnologic Traian Vuia, Tg. Mures - se reia în fiecare an cu alte                    grupe de elevi, fiind invitati si in alte licee 

  

- Proiect de educatie pentru sanatate dedicat adolescentilor, conceput, initiat si implementat de Iacobina Claudia Rus si Asociatia de Medicina Scolara Mures in colaborare cu:

  • Inspectoratul Scolar Judetean Mures
  • Directia de Sanatate Publica Mures
  • Liceul Tehnologic Traian Vuia Tg. Mures - an scolar 2016/2017, 2017/2018
  • Liceul Tehnologic „Ioan Vlasiu” - an scolar 2016/2017, 2017/2018
  • Colegiul Național „Papiu Ilarian” Tg. Mureș - an scolar 2017/2018
  • Liceul Tehnologic Gh. Șincai” Tg. Mures - an scolar 2017/2018

Teme abordate: igienă orală, educatie nutritională, educatie pentru sanatatea sexuala, contraceptiva si prevenirea bolilor cu transmitere sexuala, pregatire pentru o viata de familie sanatoasa, masuri de prim ajuto si suport vital de bază, prevenirea dependentelor de ecrane si substante.

 7. „MENIURI SANATOASE IN GRADINITE” - continuarea proiectului inițiat in 2016

   

- proiect de educaţie nutriţională, educaţie pentru sănătate, educaţie medicală continuă pentru medici şi asistente medicale, perfecţionare pentru cadrele didactice şi personal nedidactic din unităţile de învăţământ, realizarea si implementarea unui retetar  cu meniuri adaptate copiilor prescolari 

  • proiect conceput si initiat de Adriana Neghirla si Asociatia de Medicina Scolara Mures, in colaborare cu Inspectoratul Scoalar Mures, Directia de Sanatate Publica Mures, Universitatea de Medicina si Farmacie Tîrgu Mures, Asociatia Romana de Nutritie si Dietetica.
  •  2017 – analiza meniurilor din gradinitele cu program prelungit din Tg. Mures si consilierea de catre nutritionist - dietetician drd. Roxana Maria Hadmaș (voluntar in proiect) - a factorilor responsabili pentru imbunatatirea acestora (directori/coordonatori si administratori gradinite, medici si asistente di gradinite)
  • analiza meniurilor dn gradinitele cu program prelungit din Tg. Mures în raport cu legislatia in vigoare si nevoile nutritionale ale copiilor si publicarea rezultatelor la conferintee nationale de profil (Congres National de Medicina Scolara - mai.2017, Cluj Napoca, Conferinta Nationala de Nutritie si Dietetica cu tema “Obezitatea la copil – actualități, implicații și perspective de preventie și tratament” - noi.2017 Tg. Mureș; Publicarea rezultatelor în reviste de specialitate acreditate.
  • continuarea activității in centrul pilot - Gradinita cu program relungit Nr.12 
  • pregatirea retetarului pentru prescolari

8. „Cu ANA la grădiniță” - inițiat de CPECA Mureș , in parteneriat cu AMS. Mureș și ISJ. Mures

  • proiect de intervenţie timpurie în mediul preşcolar, de reconfigurare a mediului educaţional din jurul preşcolarilor, prin sensibilizarea beneficiarilor direcţi asupra aspectelor legate de prevenţia antidrog, valabile de la vârsta de preşcolar, şi transmiterea către părinţi de mesaje tematice antidrog:modelul parental (legat de automedicaţie, dar şi de consumul de substanţe psihoactive în familie, inclusiv fumatul pasiv), dependenţele formate în copilărie (dulciuri, drogul electronic), bariere de comunicare cu copiii. Proiectul se subscrie la capitolul A. Prevenirea consumului de droguri A.1 Prevenirea în şcoală, Activitatea 1.3 -. Planul de acţiune privind implementarea Strategiei Naţionale Antidrog (Implementarea de proiecte de intervenţie timpurie în mediul preşcolar, prin creşterea influenţei factorilor de protecţie şi scăderea influenţei factorilor de risc).
  • Proiect în parteneriat cu CPECA Mureș, ISJ Mureș. Activități (20.03.2017–31.07.2017):
  • cursuri - ateliere pentru părinții preșcolarilor din grădinițe, pentru cadrele didactice din grădinite (directori și coordonatori de gradinite din judetul Mureș), pentru medicii si asistentele medicale din medicina scolara. 
  • prezentarea proiectului la Congresul National de Medicina Scolara - Cluj Napoca, mai 2017
  • publicarea unui material de educație pentru sănătate de preventie timpurie antidrog în Revista de Medicină Școlară si Universitară, inclusiv in editia online, descarcabil gratuit (3 Scrisori catre parinti) 

9. Participare la Campania ANTITUTUN alături de CPECA Mureș, DSP Mures și Crucea Roșie Mureș

10. „Dinti puternici si sanatosi”

11. Dotarea unor cabinete medicale școlare din judetul Mures: tensiometre pentru preșcolari, stetoscoape, pulsoximetre (fonduri proprii), medicamente/materiale sanitare (donatii de la BIOEEL si SC. ARTEMISA.SRL),  obiecte de mobilier in cabinetele medicale scolare (donații)

12. Amenajarea sediului asociatiei: usa metalica, geamuri termopan

13. Îmbunătatirea bazei materiale a asociației pentru o mai buna desfasurare a proiectelor, prin achizitia unui videoproiector (fonduri proprii) și a unui ecran de proiectie (donație)

14. „Moș Crăciun la Ercea” - donații pentru preșcolarii și elevii din satul Ercea, jud Mures 

15. Acreditarea a 3 cursuri/ateliere de formare de educatie medicala continua pentru medici si asistente medicale, fara taxe de participare:

 Actualităti în diabetul zaharat la copii si adolescenti” - 10 EMC la CMR - 15 EPC la OAMMR (partcipanti 30 medici si asistente medicale din judetul Mures), in colaboratre cu ASCOTID Mures 

- „Drogurile și drogodependenta” - 10 EMC la CMR - 12 EPC la OAMMR (participanti 30 medici si asistente medicale din judetul Mures), in colaborare cu CPECA Mureș 

- „Ex. medicale periodice si de bilant in cabinetele medicale scolare” - 15 EPC (participanti 20 de asistente medicale din judetul Mures)

16. Îmbunătățirea cadrului legislativ privind statutul, condițiile de muncă și salarizarea personalului din medicina școlară: intalniri la Bucuresti,Cluj Napoca, Tg Mures cu reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Sindicatului Sanitas, Sindicatul Hipocrate, Consiliul Local Tg. Mures, Comisia de Dialog Social prefectura Mureș, DSP Mureș, UMF Tg. Mures, Societatea Medicilor din Colectivitatile de Copii si Tineri;participare la elaborarea unui proiect de lege a medicinii scolare, depus la Ministerul Sanatatii; puncte de vedere depuse la Ministerul Sanatatii cu privire la „medicina școlara - specialitatea sau atesat de studii complementare” și   la „Planul Multianual Integrat de  Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate 2016-2020”; puncte de vedre, memorii si scrisoare deschisa adresata ministrului sanatatii privind necesitatea unei comisii de specialitate de medicina scolara, comisie care a fost aprobata prin Ord.MS 1202/2017 din 16.octombrie.2017 si a Ordinului MS 1496 de modificare a celui anterior, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei din 11.01.2018.